
Hvad koster spidsen af en jetjager? Det spørgsmål er måske aktuelt nu, for Mads har nemlig spidsen af en jetjager til salg. I hvert fald dét, der ligner. Snuden af dét, der skal ligne et fly, er landet hjemme i Mads’ kælder i Valby.
Opdatering: Mads' flysimulator er blevet solgt.
Et kæmpe Barbie-slot, et trommesæt eller et boldkar med platstikbolde. Det er nogle af de ”legesager”, som mange forældre frygter står under juletræet til jul, fordi hjemmet dårligt kan rumme disse ting.
Men Mads har noget ”legetøj”, der vil få enhver forældre til at tigge og bede børnene om ”bare” at ønske sig et Barbie-slot. Mads Granum ejer nemlig en flysimulator. En simulator, der forestiller et ægte cockpit, og som derfor fylder næsten lige så meget, som man kan forestille sig, at snuden af et fly rummer.
Fortællingen om Mads’ flysimulator bliver kun mere finurlig, når vi nu fortæller dig, at Mads ikke er et computer-hungrende barn, men en granvoksen mand på 46 år. Dertil er det ikke fordi, Mads’ hjem flyder over med tom plads. Tværtimod fik Mads sin flysimulator kort efter, at han og konen havde fået barn nummer tre.
Selvom simulatoren i dag er solgt, kan du i videoen herover hoppe med om bag på passagersædet, når vi fra Mads’ villalejlighed i Valby flyver til Californien. I artiklen herunder serverer vi dig alle de ”luftige” detaljer om Mads’ fantastiske og virkelighedsnære flysimulator.
TV eller sociale medier. Når vi skal fordrive tiden, bliver det ofte en af disse to ting, vi vælger. Men ikke Mads. Han flyver sig en tur. Hans flysimulator er den oplagte billet væk fra virkeligheden, men det realistiske cockpit er ikke kun tidsfordriv. Faktisk langt fra.
Jeg købte simulatoren, fordi jeg ville blive pilot. Jeg har i mange år tænkt på, at jeg måske skulle uddanne mig til pilot. For at kunne gennemføre uddannelsen hurtigere, købte jeg mig en simulator, jeg kunne øve mig på,
Det var en tur til Grønland – en ”ægte” tur – der satte fut i Mads’ fremtidsdrømme. Han og familien boede 3 år i Grønland for 4 år siden, og da de en dag fløj sig en tur henover indlandsisen i et fly sammen med andre turister, tænkte Mads, at jobbet som pilot virkede som det oplagte arbejde for ham.
- Tænk, hvis man kunne få sådan en flot udsigt på sit arbejde hver dag? Jeg talte med piloterne i flyet, som sagde, at der var så stor mangel på piloter, at man rekrutterede de piloter, der kom direkte fra afgangseksamen på pilotuddannelsen, fortæller Mads.
Mads arbejder til dagligt som musiker. Han spiller klaver og keyboard, og er også komponist, korleder og organist. Han havde i samme periode en anelse svært ved at følge ”rytmen” i arbejdslivet, og derfor var pilot-uddannelsen det næste skridt for ham.
Klik her og find flysimulator-spil på DBA. 29.228 computerspil er der lige nu til salg på DBA i alt.
Rom bliver ikke bygget på én dag, og hvis du samler på Pokémon, skal du heller ikke regne med at kunne skaffe en Charizard til samlingen på dag nummer ét. Mads’ flysimulator landede ej heller i kælderen, så snart han blev bidt af pilot-projektet.
- I starten havde jeg en flysimulator, der betod af en computer, to skærme og en controller, også kaldet en ’saitek yoke’. Men jeg savnede følelsen af, at jeg sad i et cockpit. Derfor trak jeg nogle gange et tæppe over hovedet for at få den der fornemmelse af mørke omkring sig, fortæller Mads.
Men et tæppe er stadig blot et tæppe, så i forsøget på en bedre løsning gik han på DBA og fandt sin nuværende simulator-”indpakning”. En cockpit-konstruktion, der ligner et fly, med to bilsæder monteret i og med plads til 5 skærme i foruden og 2 skærme ude i siderne.
- Det pudsige er, at ham, der havde cockpit-konstruktionen til salg, var min tidligere roomate fra Boston. Men vi har ikke haft kontakt i en del år, så det var virkelig et sjovt tilfælde, at det så lige var ham, der havde simulatoren til salg og oven i købet selv bygget den. Efterfølgende har jeg finpudset setuppet, så det passer til moderne simulatorer og ser lidt mere lækkert ud, fortæller Mads.
Cockpitet er så stort, at den ikke rigtig kan komme gennem døren – hverken kælderdøren eller gangen ned til værelset, hvor simulatoren har sin faste plads i Valbyhjemmet, så Mads har skilt cockpitet ad og sat det sammen igen.
- Det kan man uden problemer, og det kan en ny ejer også gøre, fortæller han.
SE OGSÅ: Mød en samler: Daniel er tosset med videospil
Begejstringen er næppe lige så stor hos vennerne, når du fortæller dem, at du skal til London, som var det Australien. Men i Mads’ flysimulator går det ud på ét. Det koster lige meget i brændstof – nemlig 0 – og tid.
Den fleksible destination har de fleste flysimulatorer til fælles, men det særlige ved Mads’ af slagsen er, at den i stor grad består af skærme, hvilket gør, at den nemt kan tilpasse sig det fly, du har lyst til at flyve.
Med simulatoren kan du flyve med et Super King Air eller et af de helt små fly, for eksempel en lille Piper eller Cessna. Du kan flyve med GA-fly, jetfly eller sågar Space Shuttle udefra rummet. Det bestemmer man selv
"Hjernen bag skærmene" har i Mads’ tilfælde været ’X-plane 11’ og ’P3d’. Men du kan for eksempel også bruge Microsoft 'Flight Simulator 2020'. I sidstnævnte spil anvendes der kunstig intelligens til at opbygge husene, du flyver over. Mads har prøvet at flyve over sit eget hus, og det ligner tilnærmelsesvist.
I skrivende stund er der 197 annoncer på DBA med controllere. De fleste er fra Playstation 4.
I dag har du mulighed for at flyve sammen med Mads, hvis du altså har samme spil som ham. Her kan man nemlig se andre spillere, der flyver rundt i det virtuelle luftrum. Men kigger du på himlen og får øje på et fly, er det ikke Mads, der sidder bag rattet.
- Jeg gik ikke i gang med pilotuddannelsen alligevel, fordi jeg fandt glæden ved musikken igen, fortæller Mads, der uddyber, at han nærmest blev ”mæt” af at flyve i sin flysimulator og blandt andet også derfor ikke er helt så tændt på tanken om at blive pilot længere. Han fortsætter dog med et lille setup med Virtual Reality.
- Jeg har da også under Corona-perioden været lettet over, at jeg ikke er pilot. Flybranchen har jo haft det hårdt.
Mads’ erhverv som musiker har dog også været påvirket af corona-situationen, hvilket har betydet, at han har haft en hel del tid hjemme foran flyglet, hvor han har kunne udvikle ny musik og øve sig. Det har blandt andet genfundet melodien i hans liv.
Flyglet er placeret side om side med simulatoren, så i ”pauserne” har Mads lige ”fløjet en tur til USA”.
- Jeg har virkelig fået brugt simulatoren meget under corona, griner Mads, der dog afviser, at det har påvirket hans øvetid og udfordret hans selvdiciplin, at ”legetøjet” har stået og lokket lige ved siden af tangenterne.
- Det har været guleroden, når øvningen eller kompositionsarbejdet var færdigt.
Han sælger også primært flysimulatoren på grund af pladsmangel. At familien nu er udvidet til fem betyder, at værelset, hvor flysimulatoren holder til, skal inddrages.
SE OGSÅ: VIDEO: Mads har bygget 20 forskellige droner
Skal vi filme dig og din ting/historie næste gang?
Det er ikke hele herligheden, du kan flyve hjem til dig selv med efter at have handlet med Mads. Mads er nemlig langt fra færdig med flyvning. Han fortsætter med et mindre setup og beholder dermed selv lidt af simulatoren.
Simulatoren består i dag af 5 skærme i front, hvoraf to 27 tommers-skærme sidder øverst og agerer vindue, mens tre skærme er placeret under vinduet. De fem skærme i front er betjent af Mads’ Gamer PC model: ’i7 6700 Gtx 1080ti’. Dertil er der to skærme i siderne, som fingerer sidevindue. Disse skærme styres af en seperat computer. Dertil er der to controllers, to sæder og et panel i midten mellem sæderne. Der er to sæt pedaler og et panel, der flugter vandret med de tre skærme.
Det, du kan købe af Mads, er: - Hele cockpit-konstruktionen inklusiv tag - Det ene sæde - De tre indbyggede skærme - Én controller ’saitek yoke’ med throttle, som det også kaldes - Rudder pedaler fra Pro pedals (kun den ene side; co-pilot-siden) - Go Flight 166A-radiopanelet.
Dette setup er egnet til dig, som allerede har et skrivebords simulatorsetup, som du vil tage til et nyt level
Han har sat flysimulatoren til salg på DBA for 3.300 kroner. Hvis du vil, kan du købe hans ene computer + skærm med for lidt ekstra.
110 annoncer finder du i skrivende stund inde i flyvnings-kategorien på DBA. 16 af tingene koster 200 kroner eller mindre.
Mads’ flysimulator er det oplagte køb til dig, der har skyer på hjernen og trang til luft under fødderne. Elsker du at game, udfordre dig selv og forsvinde ind i dit eget univers, er simulatoren lige noget for dig.
Går du med drømmen om at blive pilot, er simulatoren særlig oplagt, da den ifølge Mads er en formidabel måde at ”lave lektier” på til uddannelsen.
- Jeg har gennemført 22 eksaminer på min flysimulator på Air Traffic Control-netværket, ’Pilotedge’ og har fået at vide, at hvis jeg gik igang med pilotuddannelsen, ville jeg stryge lige igennem, fortæller Mads.
Han kan bevise, at hans flysimulator vitterligt ER virkelighedsnær:
Han har prøvet at flyve et ægte fly to gange. Den ene gang var fra Roskilde hos ’Flight 4000’, hvor han fløj over Rådhuspladsen og Tivoli. Noget, alle over 18 år kan købe sig til. Den anden gang var i forbindelse med en ferie i Californien, hvor han fløj over Los Angeles Internation og forbi det berømte Hollywood-skilt.
- Lige da jeg satte mig ind i flyet, tænkte jeg, at det her var noget helt andet. Men der skulle lige gå 2 minutter, og så kunne jeg mærke, at det var præcis det samme, som når jeg sad i simulatoren. Jeg havde teknikkerne allerede og følte mig meget tryg, selvom det var første gang, jeg styrede et fly selv, fortæller Mads.
LÆS OGSÅ: Her kan du se alt det tech-udstyr, du kan købe lige nu på DBA
SE OGSÅ: Fly til salg: Ejeren lider af højdeskræk
Er du ligesom Mads helt vild med at stige til vejrs, og vil du gerne gøre det i virkelighedens verden, kan du faktisk fra tid til anden købe flyvemaskiner på DBA. Vaske ægte fly. Her er et, der har været til salg engang, og som måske stadig er.
Hvis det mere er farten, der tænder gnister i dig, kan du også gå ned i værkstedet og bygge på en krabat, ligesom denne, som Hans-Henrik har bygget sig. Hans-Henrik er indehaveren af en hjemmebygget elmotorcykel, der skal slå verdensrekord i fart. Hans-Henrik har allerede snuppet en hel del verdensrekorder, og nu er han på spring efter endnu én.
Måske er det mere spil og kamp til stregen foran en computerskærm, der tiltaler dig, og hvis det er tilfældet, handler det jo om at have det rigtige udstyr. Du kan tjekke, om du har dét, i videoen herunder:
Du kan læse mere om de produkter, som vores gamer-specialist i videoen anbefaler, her.