2.000 kroner. Så meget er Stigs yndlingstog i dag værd. I videoen her kan du se, hvad det er for et tog. Måske det er et af dem, du har liggende i kælderen, fra dengang du eller dine børn legede med tog?
Forstil dig, hvor skønt det må være at sætte noget til salg på DBA for at have solgt det til en køber på DBA efter blot få minutter.
Prøv så igen at forestil dig, hvor dejligt det må være, når det sker, hver gang du sætter noget til salg.
Det er nemlig den situation, 69-årige Stig er i. For han sætter kun én slags ting til salg på DBA, og dem er der rift om. Stig fra Brønshøj samler nemlig på modeltog, og når han skal af med nogle af sine gamle, går det stærkt. Så er der lige så meget fart på, som når hans modeltog er i fart.
- Hver gang, jeg sætter noget til salg, bliver det revet væk. Der går ikke mere end 1-2 dage, så har jeg solgt det hele.
I videoen, som du finder øverst i denne artikel, kan du se, hvordan Stig Martin Jessen har indrettet et helt værelse til sin togpassion.
I DBAs Modelhobby-kategori kan du finde en masse modeltog. Faktisk hele 4.106 tog i skrivende stund. 138 af dem koster mere end 2.000 kroner, men mindre end 5.000 kroner.
Stig begyndte at interessere sig for tog i en tidlig alder. Morfaren tog ham nemlig ned på togstationerne for at kigge på damplokomotiver, der kom kørende forbi. Da Stig fyldte 14, blev han ejer af sit første modeltog, og så begyndte samleren i ham langsomt at udvikle sig.
Men det var først, da Stigs børn flyttede hjemmefra, at hans togpassion for alvor foldede sig ud. Helt bogstavligt. Først dér var der plads til samlingen:
Børnenes fraflyttede værelse fik Stig inddraget som togværelse. Et han lavede om, så det nu husede et minilandskab med træer og huse, og blandt dem kørte der små tog.
Da Stig for 4 år siden flyttede til Brønshøj, voksede Stigs ”legeplads” igen. Denne gang skænkede han nemlig togene husets største rum.
Og så kunne jeg bygge min drømmebane
I videoen, som du kan klikke ’play’ på øverst i artiklen, kan du se det første tog, som Stig fik af sin morfar. Det er i dag Stigs yndlings, og det vil han for alt i verden ikke af med.
LÆS OGSÅ: Købte spontant et jagerfly på DBA – nu tjener det et ganske andet formål
LÆS OGSÅ: Superkrejleren: Disse 10 ting kan du gøre en god handel på
Stig har samlet på tog i så mange år, at hans samling også har oplevet overgangen mellem det analoge og det digitale.
I starten købte Stig nemlig kun analogt, men består nærmest hele samlingen af digitale transformatere. I alt tæller hans samling 5 transformatere, som hver styrer 2-3 tog. Men Stig har beholdt én gammel analog-transformer, og den bruger han nu til at styre lyset i det hus, der skal se ud som om, der brænder.
Det brændende hus er ikke det eneste i Stigs togbane-landskab, han har været kreativ med. Træerne på banen har han selv skabt. Og træer er der mange af på hans bane, skulle vi hilse og sige. I videoen kan du høre, hvordan Stig laver træerne. Han er ikke for fin til at dele sin opskrift.
LÆS OGSÅ: 96-årige Inger Marie har købt hele sit hjem på DBA
LÆS OGSÅ: Disse ting har været til salg på DBA i længst tid
Kan man blive for gammel til at ”lege” med tog og togbane? Når Stig hygger sig i sit store værelse med drømmetogbanen ifører han sig sin lokomotivføre-kasket og fløjte, og så er det afsti afsted. Og selvom udklædningen og legen kan virke barnlig, er det ikke noget, han ryster af sig med alderen. For Stig fortæller, at han har planer om at samle på tog for altid.
- Jeg vil altid være bidt af det. Selv når jeg bliver ældre, vil jeg ikke holde op med at samle.
Så mange annoncer er der lige nu i DBAs ’Brio’-kategori. 598 af annoncerne har en pris på mindre end 200 kroner. Men du kan også finde store samlinger af Brio, som sælges til flere tusind kroner.
Hvis du er lige så stort et legebarn som Stig, så kan det være, du også har gemt på dit gamle Lego? I hvert fald kan det være penge værd. Det har vi skrevet om i disse to artikler - her og her -, hvor du kan finde ud af hvilket konkret Lego, der er guld værd i dag.
Du kan også læse om Egil, der samlede på Jumbobøger, men som nu har sat hele molevitten til salg. Hvorfor han har gjort det, kan du høre ham fortælle, her.
Er du i tvivl om, hvorvidt din samling, eller tingene i din kælder, er steget i værdi med årerne, kan du måske blive klogere i vores video-koncept, Guld i gemmerne, hvor vi tager rundt i Danmark og prissætter folks rod i kældrene og på loftet. Se med i videoerne, her, her, her, og den herunder:
Du kan læse mere om de ting, vi fandt i kælderrummet i Charlottenlund i artiklen bag videoen, som du finder ved at klikke, her.
Skal vi filme din ting næste gang?