TV 2 sender netop nu serien ”Mercur”. Martin har de originale Mercur-bånd, som har 55 år på bagen. Lyt med her, hvordan radioentusiasten har gravet dette fantastiske guldfund frem fra gemmerne. Klik 'play' på videoen ovenover.
Fra 1958 til 1962 sendte Radio Mercur, der var Danmarks første reklameradio, og samtidigt den første piratradio. Altså en radio uden sendetilladelse.
TV 2 har dramatiseret og produceret historien om radioen i serien ”Mercur”, der debuterede på TV 2 Charlie, og som nu går over skærmen på TV 2 (hovedkanalen).
Programmerne til Radio Mercur blev optaget på land, i Gentofte, og blev sejlet ud til sendeskibet i Øresund. Herfra blev spolebåndene afviklet. Skibet lå for anker i internationalt farvand og var derfor uden for lovens lange arm. FM-sender og antenner var hjemmebyggede.
Gamle bånd med 50-60 år på bagen skulle man tro for længst var smidt ud eller gået til, men sådan er det (heldigvis ikke). Se selv i videoen herover.
Hvis du vil have fortidens storhed ind i boligen, så tjek det store udvalg af gamle radioer på DBA.
Ved et lykketræf gør radioentusiasten Martin Rasmussen fra Odense i 2017 et fund af de helt store. Han får hænderne på 348 originale spolebånd, der har været brugt på Radio Mercur mellem slutningen af 50’erne og frem til starten af 60’erne.
Martin har websiten Dansk Radio, som bedst kan beskrives som et online lydmuseum med udpluk fra hans samling på næsten 6.000 lydklips, avisartikler og anden dokumentation fra danske radiostationer gennem tiderne.
Båndene fra Radio Mercur viste sig at indeholde radioreklamer. Disse tegner et helt unikt billede af datidens radio og reklamer. I båndstakken dukker eksempelvis reklamer for FONA frem. Datidens helt store skuespillere deltog i alt fra udsendelser til reklamer på radioen. FONA reklamerne blev således indtalt af Dirch Passer.** **I videoen herover fortæller Martin Rasmussen om det store guldfund. Hør også en reklame for FONA og se, hvordan Radio Mercurs studier så ud.
De fleste kassettebåndoptagere på DBA lige nu er fra B&O, mens der er næstflest fra Sony.
Finder du en stak bånd på loftet, så beder Martin fra Dansk Radio til, at du IKKE smider dem ud. Han vil meget gerne afhente, lytte på indholdet og arkivere det for eftertiden. Hvorefter han så gerne returnerer det eller destruerer det for dig.
Der findes meget få programoptagelser fra Radio Mercurs fireårige sendeperiode. Derfor er det yderst interessant at få optagelser som private måtte have liggende, frem i lyset inden det er for sent. Bånd og optagelser forgår nemlig med tiden.
LÆS OGSÅ: Se hvad du kan lave en gammel radio om til
Op gennem 1970’erne og 1980’erne blev rigtigt mange udsendelser fra Danmarks Radio overspillet, fordi båndene blev genbrugt. Bånd var på daværende tidspunkt meget dyre, og musikudsendelser ansås ikke for bevaringsværdige – ej heller til genudsendelser.
Eksempelvis findes der heller ikke ret mange optagelser med tidens store radiostjerne, Christian Flagstad.
Kassettebåndoptagere koster på DBA fra 100 til 3.000 kroner. Hvis du har en maskine, du ikke bruger, var det måske værd at sælge den nu.
Gamle spolebåndoptagere, af dem der anses for værende af høj kvalitet i 1960’erne og 70’erne, kan i brugtsalg være ganske mange penge værd. Se vores indslag om gamle værdifulde spolebåndoptagere, og bliv klogere på, hvilke maskiner der ikke må smides ud.
Heller ikke kassettebåndoptagere skal smides på genbrugspladsen. I undergrunden lurer netop nu en forkærlighed for de gamle kassetter med båndsus. En god båndoptager kan sagtens handles på DBA til omkring 500 kroner.
Vinylpladen klarer sig i disse år bedre end nogensinde før. Måske har du stadig plader stående, som kan være meget værdifulde. Læs vores guide til hvilke gamle vinyler, der er penge værd.