
Sommeren er over os, og det betyder intens aktivitet i de små haver rundt omkring i landet. I denne artikel vil jeg give dig, der er på udkig efter en motorsav, en række gode råd og anbefalinger, som kan hjælpe dig med at erhverve en brugt motorsav i tip top stand.
Motorsaven, havens ukronede konge, bliver flittigt brugt af havefolket, nu hvor sommeren er på sit højeste, og derfor er der også netop nu stor efterspørgsel på DBA. Motorsave er et uundværligt stykke værktøj, ligeså snart man skal have fældet træer eller have skåret pejsebrænde til næste års vinter.
Da motorsave kommer i alskens størrelser, farver, faconer og med forskellige driftsmidler, skal jeg gøre opmærksom på, at denne guide omhandler benzindrevne motorsave. Du kan selvfølgelig sagtens læse med, selvom du er på udkig efter en eldrevet kædesav, men fokus er på den lidt større og kraftigere benzindrevne sav. Lad os springe ud i det.
Klik her for at se alle de motorsave, som netop nu er til salg på DBA.
Motorsave er farligt værktøj, som man kan komme rigtig galt afsted med, hvis man ikke behandler udstyret korrekt og tager de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Jeg anbefaler på det kraftigste, at du har anskaffet dig det rigtige sikkerhedsudstyr og ved, hvordan man skal håndtere en motorsav.
Desuden vil jeg råde dig til, at du aldrig bruger en motorsav, når du er alene, men altid har en person i nærheden og hav altid en mobiltelefon ved hånden, hvis uheldet skulle være ude.
Hvad skal du være opmærksom på
En motorsav er et værktøj, der er bygget til beskidt arbejde, og selvom en sav er beskidt, betyder det ikke nødvendigvis, den er i dårlig stand. Men da der er tale om en kraftig motor, der vibrerer ganske voldsomt, er det vigtigt, at alting sidder godt og grundigt fast. Er der slør i styrebøjlen og sidder gashåndtaget løst
Kan du med håndkraft trække kæden rundt, uden at motoren følger med?
Se efter skader på sværdet, som gør, at løbesporet er slået skævt eller har forsnævringer, der forhindrer kæden i at løbe frit rundt. Hvis du fjerner kæden fra sværdet, vil du på spidsen af sværdet se nogle små hager, som hjælper kæden rundt fra toppen af sværdet til bunden af sværdet.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd til at købe en brugt havetraktor
Når du saver, bliver kæden varm, og den udvider sig. Samtidigt bliver sværdet rykket frem og tilbage på grund af modstanden i træet, og derfor er det naturligt, at kæden bliver slap og hænger fra saven. Derfor er der på alle save en specifik skrue til at stramme kæden, ligesom på din cykel. Vær sikker på, at kædestrammeren fungerer, så du både kan løsne og stramme kæden på saven.
SE OGSÅ: Sådan laver du en mobilholder til cyklen
Den allervigtigste sikkerhedsfunktion på motorsaven er sikringsbøjlen. Sikringsbøjlen fungerer som en nødbremse og kaldes derfor også kædebremse. Når du forholdsvist blødt slår på bøjlen, aktiverer du nødbremsen, som på et splitsekund bremser kæden, selvom gashåndtaget er i bund, og kæden kører for fulde omdrejninger.
Du skal tjekke, at sikringsbøjlen både kan udløses og sættes tilbage i udgangsposition - Både i slukket tilstand, og mens saven kører.
SE OGSÅ: Video: Sådan laver du en vinreol ud af en europa-palle
Tjek, at alle knapperne klikker ordentligt i yderpositioner og test, at dødemandsknappen på gashåndtaget fungerer korrekt. Alt afhængig af producent er chokerfunktionen forskellig, men fælles for alle save er, at spjældet kan åbnes og lukkes, og det kan du se ved at fjerne luftfilteret på saven.
Prøv at starte saven med choker på. Hvis du med choker på kan starte saven på under 5-6 træk i startersnoren, er det tegn på en velholdt sav.
Motoren på en motorsav er en totaktsmotor, og de bør køre regelmæssigt uden at ‘prutte’ så meget. På de fleste motorsave, dog ikke alle, findes der en tomgangsskrue, så du kan indstille savens tomgang. Men hvis du har fat i en sav uden tomgangsskrue, eller hvis saven ikke kan køre i tomgang, selvom du drejer på tomgangsskruen, tyder det på, at der er noget galt med brændstoftilførslen eller tændrøret.
Hvis du kun vil give 1.000 kroner eller derunder for en motorsav, kan du klikke her, hvor du kan se de 73 annoncer, som netop nu skilter med motorsave til den pris.
Kæden på en motorsav kører som tidligere nævnt rundt med op til 15.000 omdrejninger i minuttet, og på motorsaven forsynes kæden løbende med skæreolie, som mindsker friktion og holder temperaturen på kæden nede.
For at teste, om saven doserer korrekt kædeolie, kan du prøve at holde spidsen af sværdet tæt på en træstub og holde gashåndtaget i bund i 5-8 sekunder. Hvis du kan se, at der kommer et oliespor på træstubben, doseres kædeolien korrekt.
Det lyder banalt, men du kan godt opleve, at der ikke er noget moment når du begynder at save, og kæden ganske enkelt stopper.
Klik her for at se de motorsave på DBA, som koster mellem 2.000 kroner og 5.000 kroner.
Hvis kæden er slået skæv på grund af kontakt med jord, sten eller andre uheldige elementer, vil kæden køre ujævnt i kædesporet, og det kan ødelægge både kæde og sværd. Tjek, at kæden er pæn og lige, og at kæden er skarp. En sløv kæde gør arbejdet dobbelt så hårdt som en skarp.
Når du saver, flyver det med savsmuld og træstøv til alle sider. Luftfilteret bliver hurtigt beskidt og et tegn på misligholdelse af saven er typisk et beskidt luftfilter. Så husk at tjekke det.
LÆS OGSÅ: Michael fra Nybyggerne: Fem gode råd til, når du bygger med genbrugsmaterialer
Startersnoren skal rulle ind og sidde stramt. Hvis ikke startersnoren ruller ind er fjederen enten blevet for sløv eller gået i stykker, og en dinglende startersnor er det sidste, du ønsker dig, når du skal til at save.
Det er ikke et must, men det er en lille meget signifikant detalje ved saven. Et bakstød en metalplade med tænder, som sidder fastmonteret på saven tæt på roden af sværdet. Bakstød hjælper med at fiksere saven på træstammen, når du saver og sikrer en mere effektiv sav og minimerer det fysiske arbejde, du skal udføre.
SE OGSÅ: Video: Fra roderum til ’man cave’ – Klik her og se det færdige resultat
For at vedligeholde motorsave, kræves der specialværktøj. Vær sikker på, du får de rigtige nøgler med i købet. Hvis sælger har manual, servicebog og diverse reservedele liggende, skal du selvfølgelig sikre dig de medfølger.
SE OGSÅ: DIY: Se hvad du kan bruge et gammelt dæk til
At arbejde med en motorsav er både larmende, beskidt og farligt. Derfor vil jeg anbefale dig, at du tager alle forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger, som du kan. Her en liste over sikkerhedsudstyr, jeg vil anbefale dig at benytte, når du tager motorsaven i brug.
SE OGSÅ: Video: Skift kaklerne på dit bord
De hyppigste skader med motorsave er oftest ben- og fodskader. Derfor vil jeg på det kraftigste anbefale, at du ifører dig et par skærebukser, når du skal arbejde med kædesave. Skærebukser er foret med et skæreværn, der består af mange tynde, stærke nylontråde, som er vævet i flere lag på hinanden. Hvis saven rammer benet, vil kæden trække nylontrådene med rundt, og de vil øjeblikkeligt sætte sig fast i drivhjulet og bremse kæden på et splitsekund.
Lad være at bruge et par aflagte gummisko, når du arbejder med motorsave! Kæden på en motorsav er designet til at flænse igennem hårdt træ, og selvom det er en lille totaktsmotor, er typiske omdrejningshastigheder for motorsave på mellem 9.000-14.000 rpm. En motorsav vil uden problemer skære igennem dine sko, som var det smør på en skoldhed sommerdag. Ifør dig derfor altid et par robuste sikkerhedssko med stålnæse eller et par skærestøvler, der både har stålnæse og skæreværn i pløsen.
Disse sikkerhedsstøvler er netop nu til salg på DBA.
Træfældning er tungt arbejde, og uden beskyttelse går der ikke mange minutter, førend begge hænder er fyldt med sår og rifter. Jeg vil anbefale, du investerer i et par "rigtige" arbejdshandsker i kraftigt oksehud eller lignende materialer, da de klassiske stofhandsker fra Brugsen går i stykker på ingen tid og ikke yder den store beskyttelse af hænderne.
Ellers vil jeg ønske dig en dejlig tid i haven med din nye brugte motorsav. Timbeeeeeeeeeeerrrrr!!!!!
Har du allerede en velfungerende motorsav i værktøjsarsenalet, men stadig savner grej til skuret og gerne vil være godt kørende, kan du med fordel læse guiden til købe en brugt havetraktor.
Næsten alle benzindrevne save, uanset størrelse, ligger på et decibelniveau i den høje ende og længere tids brug uden høreværn kan give varige høreskader.
Derudover "kaster" saven om sig med savspåner og savsmuld, der flyver omkring dig i høj fart. Jeg vil derfor anbefale, at du benytter dig af en godkendt hjelm, hvor der både er høreværn og visir på. Hvis du ikke kan få fat i en hjelm, vil jeg som minimum anbefale dig at benytte beskyttelsesbriller og almindeligt høreværn eller ørepropper.
Klik her for at finde sikkerhedshjelme til salg på DBA.
Hvis du er en "rigtig mand", så har du helt sikkert nogle af disse ting derhjemme - ting, du bør sælge, hvis du vil have en glad kæreste. Det siger en sexolog i hvert fald.
Du kan også klikke her og læse om de ting, du bør vide, når du køber en brugt guitar.