Nyt grej er dyrt, næsten uanset hvilken slags grej man har brug for og tech-grej kan snildt gøre et kæmpe indhug i ikke bare én, men flere månedslønninger.
De nyeste laptops koster snildt over 20.000 kr, mobiltelefoner 5.000 kr (uden abonnement vel og mærke) og en tablet ligeledes flere tusinde. Til gengæld har har du også altid en mulighed for at købe brugt, men er det nu også en god ide?
Vi har samlet en række fordele og ulemper ved at købe brugt.
Fordel: Pris.
Dette er helt klart den største faktor i beslutningsprocessen.
Tech er en fabelagtig verden, hvor det bare går stærkt. Moores lov (https://da.wikipedia.org/wiki/Moores\_lov ) lever i bedste velgående og nye produkter bliver introduceret "hele tiden" hvilket naturligt betyder et bugnende brugtmarked - Og brugt teknisk udstyr er meget billigere end det nyeste skrig.
En ny iPhone 6s, 128gb koster pt. 7.599 kr og en hurtig søgning på dba viser at der er flere til salg for under 5.000 kr (og tænk lige over at Apples produkter generelt er kendt for at holde notorisk høje brugtpriser). Nogle laptops sælges endda for under det halve af prisen selvom de ikke er ældre end 1-2 år. Så det er ganske enkelt ikke svært at forestille sig hvor meget man kan spare, hvis man vil skifte en større del af hjemmeelektronikken ud.
Ulempe: Manglende garanti.
De fleste producenter kræver oftest bevis for originalkøbet, såfremt du har en reklamation og hvis kvitteringen mangler er du ilde stedt. Når man køber brugt teknologi er det ikke ligetil at se om udstyret fungerer, som da det forlod fabrikken. Hvis det er muligt at afprøve udstyret førend handlen indgås, er det dumt at lade være.
Der findes selvfølgelig også et utal af virksomheder, der sælger brugt udstyr og de fleste af dem giver en tidsafgrænset garanti, men samtidig er priserne oftest et lille nøk højere end hvis du handler med private.
Fordel: Du har formentlig ikke brug for en ny.
For de fleste mennesker er den 'nyeste, hurtigste og største' ikke en nødvendighed.
Hvis du bruger din computer til at sende emails, bruge Office pakken, tjekke Facebook, surfe på nettet eller se på Netflix behøver du ikke det nyeste powerhouse - En mid-range computer indenfor de seneste 3 år er mere end rigeligt.
Det samme gælder også for kameraer og telefoner. For den gennemsnitlige fotograf betyder et par ekstra megapixels intet, så et brugt kamera kan sagtens gå. Og hvis du kun bruger din iPhone 6 til at spille Subway surfer og opdatere Instagram eller Facebook, kan du sagtens leve med en iPhone 5s. Du vil knapt nok mærke forskellen…
Ulempe: Det er svært at tjekke alting.
Du kan være nok så forsigtig og har en større tjekliste med ting du skal vide eller afprøve når du køber ny telefon, computer, kamera, eller en hvilken som helst anden gadget - Virker skærmen og knapperne, er der ridser, har den været udsat for væske, osv?
Men det er virkelig svært at få styr på alle detaljerne ved et par minutters kiggen og røren. Batteriet kan synge på sidste vers, vigtig data kan være slettet, eller i værste tilfælde kan varen være stjålet. Hvis du misser bare én af de kritiske detaljer, så kan du måske ende med at betale mere end en spritny model koster og det er bare øv.
Du kan med fordel se vores lille video, der viser hvad du skal holde øje med når du køber en brugt iPhone:
Fordel: Du er god mod miljøet.
Vores brug-og-smid-væk kultur er med til at ophobe skrald i form af elektronik affald. Millioner af telefoner, computere, kameraer, routere, modemmer, æggeure og alt muligt andet elektronik udstyr bliver smidt ud hver eneste år og hver eneste dims eller gadget kan udlede skadelige kemikalier i naturen. Og det værste er at mange af tingene virker stadig upåklageligt!
Ved at købe brugt holder du affaldet væk fra lossepladsen og én ny dims mindre forlader fabrikken.
Ulempe: Ukendt levetid.
Når du køber en spritny gadget har du ingen ide om hvor lang tid den holder, men du har nogle rimelige forventninger til levetiden. For eksempel skal du snildt kunne få 3-4 års "heavy use" ud af en laptop og mindst en 2-3 år ud af din telefon.
Når du køber brugt udstyr, ved du ikke hvad din nye dims har været igennem (specielt transportable ting ala laptops og telefoner), hvilket betyder at levetiden kan være alt lige fra flere år til et par dage - Der er ganske enkelt ingen måde at vide det med sikkerhed.
Hvad siger vægtskålen?
Med disse overvejelser i baghånden, kan du foretage en beslutning om du skal gå efter brugt eller nyt. Tænk over hvorfor du har brug for at købe en ny gadget, hvad du vil bruge den til, om du virkelig har brug for den nyeste og selvfølgelig husholdningsbudgettet.
I mange tilfælde vil det sagtens kunne betale sig at tage risikoen ved at købe brugt udstyr.
Vil det spare penge i længden?
Ja, det er jo er rigtig godt spørgsmål. Desværre afhænger svaret ofte af alt for mange omstændigheder og faktorer omkring dit køb.
En desktop computer har oftest stået et sted i længere tid og chancen for den nogensinde er blevet tabt er alt andet lige væsentlig lavere end en laptop. Printere derimod er notorisk kendt for at være totalt ustabile og kan finde på at stå af når det skal være.
Uanset vil du formentlig spare flere tusinde kroner over et par år, hvis du er grundig og det kan jo betyde meget for privatbudgettet. Det er jo en fin måde at spare op på over tid til de helt store køb.