Hvis du har fundet drømmebilen på DBA, men sælgeren skriver, at den har kørt i 8 år, kan det så betale sig at købe bilen? Hvor mange år kan man forvente, at den fungerer endnu? Og i hvor mange år skal din bil have betjent ejere, før du ikke længere kan tillade dig at sælge den videre på DBA? Få svaret, her.
Vinterjakken, sandalerne og lyspærerne. Det er ting, som de fleste typisk udskifter hvert eller hvert andet år. Enten fordi moden dikterer noget andet, fordi pæreren er løbet ”tør for lys”, eller skoene for slidte.
Men hvor ofte skifter du din bil ud? Det spørgsmål er relevant at stille dig selv. For tal fra Danmarks statistik viser, at gennemsnitsalderen for personbiler er den yngste siden 2003. Danskerne sender deres bil "i himlen" efter gennemsnitligt 8,8 år, hvilket altså er den korteste levealder for en bil i 15 år.
Det tal harmonerer knapt så godt med, at biler bliver bygget til at leve mellem 7-12 år. Og faktisk kan vores bil køre hele 10 år mere, end de gør nu, hvis du spørger Jan Ole Helbo. Han er seniorspecialist i automobilteknik ved Teknologisk Institut. I en pressemeddelelse fra Dinitrol forklarer han, at biler sagtens holde op til 18 år, hvis de får den rigtige vedligeholdelse.
Og det er relevant viden for dig – for hvis du er træt af din 10 år gamle bil, kan du altså sagtens sælge den videre. Så længe du blot sørger for at vedligeholde den (læs de gode råd længere nede i artiklen).
Det er også relevant viden for dig, der allerede har sat den 8 år gamle bil til salg på DBA. Hvis du har sat den billigt til salg, fordi du tænkte, den kun havde 1-2 år tilbage at køre i, så kan du godt tro om igen. I denne artikel bliver du klogere, og du kan derfor sætte prisen op på din brugtbilsannonce!
- Hvis du vedligeholder bilen pænt, og herunder rustbeskytter den, så får du også en højere gensalgspris, forklarer Jan Lang, der er kommunikationschef hos Bilbasen.
Artiklen er desuden relevant for dig, der lige nu kigger på DBA efter brugtbiler. Lad dig ikke skræmme af, at bilen er 10 år gammel, så længe den blot er blevet ”holdt i god form”.
Herunder kan du læse mere om, hvordan du får bilen til at holde 18 år.
På DBA kan du finde biler fra mange forskellige årgange. Blandt andet 1975-1990, 2000-2004 og 2005-2010.
Bortset fra ulykker er rust er den hyppigste grund til, at danske biler bliver skrottet, skriver Dinitrol i pressemeddelelsen. Så hvis du beskytter din firhjulede mod rust, behøver du ikke foreløbig ud for investere i en ny dyt.
Jeg oplever gang på gang bilejere, der har beholdt deres bil i mange år, fordi de giver bilen rustbeskyttelse helt fra begyndelsen. Rustbeskyttelse er uden tvivl den bedste investering, hvis man ønsker at beholde sin bil længe
En praktisk måde hvorpå du kan rustbeskytte en del af din bil, er ved at placere gummimåtter i bunden at bilen - indendørs. Sådan undgår du, at saltsjap bliver en realitet, der på sigt kan skabe rust i bunden af din bil.
En anden måde at forlænge din bils levetid på, er ved at sikre, at der altid er højt tryk på bilens dæk. Et lavt tryk slider lynhurtigt dine dæk op, hvilket går ud over bilens vejgreb. Desuden øger et lavt tryk bilens brændstofforbrug.
Du kan læse flere tips til at forlænge din bils levetid i artiklen, her.
Du kan klikke her og se de biler, der lige nu er til salg på DBA uden afgift. Du kan også finde masser af biler på DBA, som kører på Disel.
At vi udskifter bilen så ofte, og at vi desværre ikke bruger bilerne så lang tid, som vi engang gjorde, er ikke kun dumt for din egen økonomi. Det er ej heller særlig CO2-venligt. En gennemsnitlig bil udleder nemlig fem gange mindre CO2, end det kræver at producere en moderne, ny bil.
Produktionen af en ny bil koster isoleret set mellem 10 og 15 tons CO2, når vi medregner hele forsyningskæden. Til sammenligning udleder en typisk bil omkring 3 tons om året. Man skal dermed køre rigtig mange kilometer årligt eller have en bil med virkelig dårlig brændstoføkonomi, før det med klimabrillerne på kan svare sig at købe en ny bil.
Torben Chrintz pointerer, at du skal køre mere end 25.000 kilometer om året og dertil have en bil, der kører mindre end 14 kilometer per liter brændstof, før det klima-mæssigt kan betale sig at købe en ny bil.
Og hvis du vil gøre klimaet glad, når du så endelig begiver dig ud i at købe ny bil, så vælg en el- eller hybridbil. Dem er der stadig ikke mange af i Danmark. Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af især el- og hybridbiler kun udgør 0,4 procent af alle personbiler i Danmark.
LÆS OGSÅ: Tre små brugte biler med store motorer
- Middellevetiden for de 0-årige biler i 2017 er 14,8 år,
- Antallet af personbiler var ved årsskiftet 2017-2018 nået op på 2,530 millioner, hvilket var 64.500 flere end for et år siden
- Den laveste gennemsnitsalder for husholdningsejede biler findes i Vallensbæk Kommune, hvor en bil i gennemsnit kun får lov at køre 7,7 år, inden den kasseres.
- Den højeste gennemsnitsalder for husholdningsejede biler findes på Samsø, hvor en bil i gennemsnit bliver brugt i hele 13,6 år. Og selvom dette tal er højt, kunne en bil altså sagtens holde 4,4 år længere, hvis vi blot passede bedre på bilen.
Kilde: Danmarks Statistik.
4.562 biler er lige nu til salg på DBA og samtidig har disse kørt mindre end 25.000 kilometer. Du kan også finde eksempler på det modsatte blandt bilerne på genbrugssitet. Klik her og se de biler, der har nedlagt mere end 150.000 kilometer.
Hvis du skal sælge bilen, så se med i videoen herunder, hvor vi guider dig til, hvad du skal gøre for at gøre bilen klar til salg ELLER bare forårsrengøre den. Michael viser dig hvordan, og du kan læse mere i artiklen, her.
Hvis du lige nu overvejer at købe en brugtbil, så tjek vores 6 råd til, hvordan du opnår den sikreste handel. Er du derimod på DBA for at sælge din bil, så betyder billederne rigtig meget, og her kan du se, hvilke 8 billeder af din bil, du skal vælge at lægge på DBA.