På ti år er gennemsnitsprisen på en brugt bil faldet med 28 procent. I 2009 gav vi i gennensnit 211.000 kroner for en brugtbil, og i dag er prisen en hel del ”venligere”. Her kan du læse, hvorfor det er gået den vej, og om dét betyder, at de brugtbiler, vi køber, er dårligere end for ti år siden.
Det er godt for miljøet, og du kan ofte finde noget, du ikke kan købe i butikkerne længere.
Det er nogle af de mest anvendte argumenter for at købe brugt. Men det argument, som nok står klarest for de fleste, er, at du også sparer penge på dit køb.
Og sådan er det selvfølgelig også, når du køber brugtbil.
I denne artikel får du svar på, præcis hvor mange penge vi i gennemsnit punger ud med for en brugtbil. For at kunne sammenligne – blot nogenlunde – er vi også klar med svar på, hvad en typisk ny bil kostede i gennemsnit for danskerne i 2019.
Tallene har vi hentet i den nye rapport ’Sådan køber danskerne bil’, som Bilbasen har udgivet i januar.
1.451 BMW-personbiler er til salg lige nu på DBA. Den model, du finder flest af på DBA er i skrivende stund 320d.
Den nye rapport, der hvert år løfter sløret for, hvordan danskerne køber bil, viser, at der er langt flere penge til slik, biografture og rejser i dag sammenlignet med for bare ti år siden. I hvert fald hvis det er snoller og hygge, danskerne investerer i, så snart bilen er købt og betalt.
For i 2009 kostede en gennemsnitlig brugtbil 211.000 kroner. I dag skal du punge ud med kun 150.000 kroner i gennemsnit, hvis du skal erhverve dig en ny – men brugt – bil. Dermed er priserne på blot ti år faldet med hele 28 procent. Det fremgår af rapporten.
Prisen på en gennemsnitlig brugtbil er faldet på grund af, at afgifterne på biler er faldet. I 2016, 2017 og 2018 blev afgifterne sænket, og helt tilbage i 2012 blev afgifterne omlagt. Så vi har altså fire gange gjort afgifterne billigere i Danmark, og det har gjort prisen på bilerne i Danmark lavere
Han forklarer, at statskassen ikke har lidt det store tab ved at sætte afgifterne ned, fordi den beslutning har medført, at danskerne som konsekvens heraf blot har købt flere og bedre biler. Og det giver rundt regnet lige så mange penge i statskassen, som før 2013.
Afgiftsændringerne har heller ikke forvoldt ”vrøvl” på brugtbilsmarkedet:
- Det har selvfølgelig været svære for folk, der har købt en ny bil før afgiftsændringerne at få lige så meget for den, som de havde håbet, når de skulle sælge bilen igen på brugtbilsmarkedet. Men vi har på Bilbasen ikke oplevet, at det var noget, forbrugerne klagede over, for de har jo efterfølgende selv kunne gå ud og købe en billigere bil på grund af afgiftsændringerne, forklarer Jan Lang.
LÆS OGSÅ: Køb Nicolines lyserøde Vuitton-bil
Som Jan Lang allerede har nævnt, er vores brugtbilskøb blevet billigere de seneste ti år, fordi gennemsnitsprisen de nye biler ligeså er faldet i værdi siden 2009.
For ti år siden kostede en ny bil i gennemsnit hele 348.000 kroner. I dag er gennemsnitsprisen nede på 246.000 kroner. Det er et fald på 29 procent.
- Selvom det ikke ser sådan ud på tallene, så køber vi faktisk større biler nu end for ti år siden. Men på grund af afgiftsændringerne er bilerne blevet så billige, at det ikke kommer til udtryk, hvis man sammenligner salgspriserne for ti år siden med prisen for en ny bil i dag, fortæller Jan Lang og uddyber:
- En anden forskel fra dengang i 2009 og til nu er, at vi køber flere biler. For selv de unge, som tidligere ikke havde råd til en bil, har fået det nu. Så konklusionen er, at vi køber større og flere biler.
Klik her for at se alle de VW’er, der lige nu er til salg på DBA. Mange af dem har kørt mindre end 25.000 kilometer.
Vi har spurgt Jan Lang, der hvert år står bag ’Sådan køber danskerne bil’-rapporten om, hvorvidt priserne på nye og brugte biler blot vil falde og falde, eller om han ser en ændring i den tendens i løbet af de næste 5 år?
- Om fem år vil jeg mene, at vi har set en gennemgående afgiftsændring, der vil betyde, at man får et endnu større incitament til at købe miljøbiler, forklarer han.
LÆS OGSÅ: Netop sat til salg: DBAs dyreste bil
Den nye rapport viser også, at det bliver sværre og sværre at se vejene for bare biler. Siden 2009 er Danmarks personbilsportefølge steget med 26 procent. I dag kører der således 2,65 millioner personbiler på de danske veje mod 2,1 millioner for 10 år siden.
Den stigning hænger sammen med, at danskerne køber flere og flere biler, og det kan også ses på 2019. Sidste år blev der nemlig langet 225.000 nye biler ”over desken”, mens der tilbage i 2009 ”kun” blev solgt 112.000 styk.
At vi i dag køber flere biler betyder ikke, at vi er ligeglade med miljøet og bare køber løs. Ikke hvis du spørger Jan Lang:
Vi kan se, at 8-9 procent af søgningerne på Bilbasen er søgninger efter miljøbiler. Altså biler, der kører på el. Vi køber flere biler, ja, men vi køber også bedre biler. For eksempel er benzinbilen blevet 50 procent mere energieffektiv i løbet af de seneste 10 år.
I skrivende stund er der 388 veteranbiler til salg på DBA i ’personbils-kategorien’ + de 14 veteranbiler, der gemmer sig i denne kategori på DBA.
Uanset, om du er ude efter en brugt bil eller en ny bil, så bør du købe den i mørkeblå eller sort. I hvert fald, hvis du vil imponere hunkønnet. I en undersøgelse har kvinderne nemlig svaret, at de finder disse to farver til biler mest attraktive. Mænd derimod bliver mere draget af biler, der er røde, hvide, sølv eller sorte. Læs mere om undersøgelsen, her.
Drømmer du om en bil med fart over feltet, så klik her og læs om den Toyota Supra, som vi har haft til salg på DBA. En bil, som er godkendt til at have – hold nu fast – hele 520 hestekræfter.
Er du typen, der elsker din bil så meget, at du ligefrem tager den med på ferie? Altså kører du og familien i bilen på vej til enten sydens sol eller de snebeklædte bjerge? Så se videoen herunder inden afrejse. Her viser vores bilkyndige ”handyman” Mikael, hvordan du gør bilen klar til kør-selv-ferien med nogle ganske simple og lette fif.
Læs flere råd fra Mikael i artiklen bag videoen, som du finder ved at klikke, her.