Der er intet som at køre sommeren i møde i en åben vogn. Det har mange danskere fået øjnene op for, hvorfor cabrioleterne er populære som aldrig før. Men hvad skal man kigge efter, når man køber brugt cabriolet? Det ser vi nærmere på, her.
Cabrioleter har de senere år oplevet en voldsom stigning i popularitet. I 2013 var der rundt regnet 10.000 topløse biler på de danske landeveje, mens der sidste år var registeret mere end 23.000 cabrioleter.
Også på DBA har vi set en stigning i søgninger efter brugte cabrioleter. En stigning, der nåede sit toppunkt i år, da vi i april havde flere søgninger efter cabrioleter end nogensinde før. 'Cabriolet' lå pludseligt i top-10 over mest populære søgeord på DBA, hvor de altid populære søgeord som 'sofa' og 'iPhone' konsekvent ligger og fylder.
Måske det er fordi, familien Danmark langt om længe har fundet ud af, at klimaet herhjemme er meget mere til cabriolet end sydens sol? Med høj sol og 30 plusgrader bliver man hurtigt stegt.
Her er det danske klima mere tåleligt, og hvis blot man har en trøje med, er 12-15 danske plusgrader mere end rigeligt til at få fuld valuta for pengene i sin cabriolet.
Hvis altså man har en cabriolet! I denne artikel dykker vi ned i, hvad du skal være opmærksom på, når du køber cabriolet – og så kigger vi på forskellen mellem to typer cabriolet, der kan købes på DBA.
Af de 24.213 biler der er til salg på DBA er 389 af dem cabrioleter.
Det er næppe nogen overraskelse, at det er kalechen, du skal inspicere grundigt, når du skal købe en brugt cabriolet. Det er uanset, om der er tale om en stofkaleche (soft-top), en stål- eller aluminiumkaleche (hard-top) eller et aftageligt targatag. Det er her, de potentielt store reparationer ligger.
Når kalechen skal inspiceres, er der nogle grundlæggende ting, du kan teste og tjekke for at sikre, at den er i god stand. En ny kaleche koster i omegnen af 15.000 kroner og gerne mere, hvis der er tale om en dyr cabriolet – så det kan betale sig at være grundig.
Uanset om kalechen åbnes og lukkes manuelt eller via en elektrisk trykknap, bør du køre taget op og ned flere gange, når du inspicerer bilen.
Er åbnings- og lukkemekanismen glidende og problemfri, eller binder den? Hvis kalechen styres af en elektrisk motor, lyder denne så sund og rask, eller lyder den mere som en blender på overarbejde? Lukker og låser alle hængsler korrekt, når kalechen køres op?
Du må ikke være genert. Kalechen skal åbnes og lukkes flere gange, for at du kan spotte, om alt virker, som det skal. Kalechen skal åbne og lukke problemfrit uden mislyde eller systemstop.
LÆS OGSÅ: Det skal du kigge efter, når du køber brugt bil
Hvis cabrioleten, du er interesseret i, har stofkaleche, skal denne gennemgås grundigt. Hvis der er huller eller revner i kalechen, eller er tegn på at kalechen tidligere er lappet, skal du regne med en snarlig udskiftning.
Tjek særligt de områder, hvor stofkalechen foldes sammen. Det er typisk her, kalechen vil blive slidt over tid, enten fordi den støder på noget, når den folder sammen, eller fordi sammenfoldning ganske enkelt kan mørne stoffet over tid.
Er det en kaleche af stål eller aluminium, er det samlingerne, du skal inspicere. Tjek om kalechen lukker ensartet, og at alle paneler samles nogenlunde ensartet uden at gabe. Tjek også gerne standen på gummilisterne i samlingerne. Hvis de er møre og trætte, kan det give vandproblemer over tid.
Du finder 441 veteranbiler til salg på DBA. Kun 35 af disse er annonceret som cabriolet.
At køre uden tag er rart, når vejret er flot og klart. I et land som Danmark kan vejret dog være ustadigt. Derfor skal taget hurtigt kunne slås op i tilfælde af regn – og selvfølgelig holde regnen ude!
Det er en usandsynligt en god idé at tjekke kalechens tæthed, når cabrioleten inspiceres. Læg vejen forbi en vask-selv vaskehal med højtryksspuler på prøveturen eller spørg sælger efter en haveslange. Sådan kan du simulere en tung regnbyge og tjekke, om vandet holdes ude.
Selv hvis vandet holdes ude, er det ikke sikkert, det altid har været sådan. Det kan også være, at vandet kun er langsomt gennemtrængende og derfor er svært at se med den førnævnte vandtest.
Tjek derfor efter tegn på fugt. Fugt kan være synlig enten ved tegn på kondens eller rust på atypiske steder i kabinen eller i kalechens samlinger. Tjek måtter i kabinen samt i bagagerummet for fugtplamager eller sur, fugtig lugt. Finder du noget af dette, er det sikkert, at kalechen enten er utæt eller leder vandet de forkerte stedet hen.
LÆS OGSÅ: Puch Maxi og 3 andre ikoniske veteranknallerter på DBA
Måske tænker du, at stofkalechen er forbeholdt de billigere cabrioleter, mens stål- og aluminiumskalecherne er forbeholdt de dyrere. Men her tager du fejl.
Løber du DBA igennem, finder du cabrioleter som Peugeot 206 CC, Renault Megane II CC og Nissan Micra C+C, der alle har hård kaleche, til omkring 50.000 kroner. En hård kaleche giver typisk lidt bedre støjisolering og giver mere følelsen af en ’normal’ bil med tag, når kalechen er oppe.
Til gengæld er den hårde kaleche tungere at slæbe rundt på, hvorfor det vil kunne mærkes på præstationerne. En hård kaleche vil typisk også optage lidt mere plads både i kabinen og i bagagerummet.
En blød stofkaleche vil omvendt give lidt mere vindstøj på motorvejen men vil både veje og fylde mindre. Der er derfor ikke nødvendigvis noget, der er bedre end det andet, men handler mere om smag og behag.
Hvis du kan smide et 0 mere på det førnævnte budget på 50.000 kroner, er der også en bred vifte af lækre cabrioleter til salg på DBA. Nyere biler som Audi S5 Cabriolet og Mercedes E-Klasse Cabriolet koster begge nord for 700.000 kroner og har begge stofkaleche, hvilket altså slår fast, at kalechevalget mere er smag end budget.
Der er 65 cabrioleter til salg på DBA for under 50.000 kroner.
Blandt annoncer med billige cabrioleter og fornuftige familiebiler, der er til salg på DBA, gemmer sig også nogle dybt underlige biler. Dem udvælger vi, når vi udvælger de mest atypiske biler fra DBA hver måned. Se månedens 5 udvalgte biler fra maj eller månedens 5 udvalgte biler fra april.
Hvis du vil have din egen cabriolet, men endnu ikke er tryg i at købe brugt bil, skal du se med i videoen herunder. Vi har lavet en videoguide til, hvad du skal vide, når du køber en brugt bil i alt almindelighed.