Med over 27.000 brugte biler at vælge mellem, er der rig mulighed for at købe en fornuftig og pålidelig bil på DBA. Blandt det store udvalg er der selvfølgelig også nogle mindre fornuftige biler – og nogen, som slet ikke giver mening. Vi har fundet tre typer biler, du ikke bør købe.
Er du på udkig efter en pålidelig, fornuftig og økonomisk bil, der kan bringe dig sikkert fra A til B uden problemer? Så er du kommet ind på den helt forkerte artikel. De fornuftige biler kan du læse mere om her.
Denne artikel handler om de ufornuftige og til en vis grad unyttige biler, som du ikke bør købe, hvis du bare vil skal have et transportmiddel. Biler, som ret beset ikke giver mening.
Men som bilerne her vil illustrere, er det ikke alt, der behøver at give mening. Indimellem er det netop manglen på mening, der gør ting sjove eller interessante – særligt i bilverdenen.
Så læs med, hvis du vil se hvilke biler på DBA, du bør holde fingrene fra.
Af de 27.416 biler der er til salg på DBA, koster 3.024 af dem mellem 10.000 og 20.000 kroner.
Hvis der er noget, der ikke rimer på pålidelighed, så er det en italiensk bil fra 80’erne (eller 70’erne). Det samme kan siges om britiske biler fra tilsvarende tidsperiode. Hvorfor det er sådan, er egentlig svært at sætte fingeren præcist på.
Det er ikke fordi, de to lande kulturelt har synderligt meget til fælles. Alligevel er der noget, der tyder på, at kæden sprang af bilproduktionen efter anden verdenskrig. Både den britiske og italienske økonomi var presset, hvilket gjorde, at folk havde færre penge at købe bil for, og bilproducenterne derfor skulle lave noget tilsvarende billigt og hurtigt.
Selvom bilerne i faldende grad skulle bygges billigt og hurtigt, var det en tendens, der hang ved de italienske og britiske biler helt op til 70’erne og 80’erne (og lidt 90’erne også).
Det betyder, at bygge- og samlekvalitet i bedste fald er tvivlsom, og at problemer som rust samt elektriske fejl mere er reglen, end det er undtagelsen. Og mens de britiske og italienske biler bøvlede, fik tyskerne og særligt japanerne mestret kunsten i pålidelige og uopslidelige biler.
Men hvorfor er det så, at der generelt er flere entusiastklubber og træf med gamle italienske og britiske biler, end der er med de tyske og japanske?
Det er fordi, de kræver noget passion at holde kørende og derfor har karakteristika – nogle vil endda sige personlighed – som så mange almindelige biler ikke har. Der er noget menneskeligt ved fejl og skavanker, mens et velsmurt maskineri oftest bare forbliver et maskineri.
Med en charmerende, gammel svend af en britisk eller italiensk bil, bliver du en del af et fællesskab og bliver kørende i noget, man ikke ser til hverdag. Hvis du falder for en gammel Triumph eller Alfa Romeo, der utvivlsomt vil gå i stykker, giver det mening for de færreste. Men hvad betyder det, hvis den giver dig et smil på læben?
Der er 85 biler fra Italien eller Storbritannien, som er mere end 30 år gamle, til salg på DBA lige nu.
Hvis vi siger varevogn, hvad tænker du så? Der er en overhængende chance for, at du tænker på kassebil med håndværkergrej bagi. Disse kører på gule nummerplader for at indikere, at bilen kører ren erhvervskørsel, og siden 2009 har de hvidgule papegøjeplader været brugt til at indikere, at der var betalt moms af varebilen, så den må bruges til kombineret privat og erhvervskørsel.
Papegøjepladerne blev indført for at sikre, at håndværkeren kunne køre til bageren om søndagen, uden at blive mistænkeliggjort for ikke at betale skat og moms af sin varevogn.
Selvom man betaler moms af sin varevogn, når den har papegøjeplader på, betaler man stadig væsentligt mindre i registreringsafgift sammenlignet med biler på almindelige, hvide nummerplader. Og derfor er der selvfølgelig nogen, der benytter det som en finte til at køre en større og federe bil, end de ville have råd til, hvis den havde bagsæder.
Papegøjepladerne er tiltænkt som en hjælp til arbejdere med kassevogne – ikke en smart måde at få skatterabat på en stor slæde. Det giver, efter de officielle regler, ingen mening.
Men, hey? Hvis drømmebilen bliver opnåelig og du kan undvære bagsæderne, hvorfor skulle du så ikke gøre det? Det kan kun kaldes en finte, hvis det virker – og med over 250 biler i luksusklassen på papegøjeplader på DBA, tyder alt på, at det virker!
Drømmen om en bil uden tag giver god mening. Høj sol, hurtigbriller og armen i karmen, så er du klar til at køre de danske landeveje tynde i en cabriolet.
Det kan også give mening i virkelighedens verden – men det kan den unten fløjteme også være nitten. En sommer med regn og uden solskinstimer kan hurtigt sætte en prop i glæden. Og så står du der med et dyrt stykke legetøj, som du kan bruge på samme måde, som du kan med alle andre biler.
De fleste ryster også posen, når cabrioleten skal købes, hvorfor det typisk bliver en halvgammel én af slagsen – gerne fra Storbritannien eller Italien, og den historie kender du jo nu…
Herudover kommer den bøvl, der kan medfølge, når man kører kaleche. Hvis taget, der kan slås ned, er af kanvas, bliver det mørnet med tiden. Det betyder enten at du står overfor en dyr udskiftning eller med regn i kabinen når kalechen får utætheder.
MEN … igen kommer vi til at trække i land på et følelsesmæssigt grundlag. For følelsen af at køre cabriolet er altså speciel, og du behøver ikke være millionær for at lege med. Hvis du søger efter cabriolet på DBA, kommer der lige nu 343 annoncer frem med biler i alle prisklasser. Der er 136 cabrioleter, der koster under 100.000 kroner.
Der er også dem, der argumenterer for, at Danmark er et godt cabriolet-land. I sydens sol bliver du stegt med kalechen nede, mens en cabriolettur på en frisk efterårsdag er mere tålelig, hvis blot du husker huen.
Hvis du skal have endnu mere åben landevej, end du får i en cabriolet, kan du vælge mellem 3.240 brugte motorcykler på DBA lige nu.
Skal der gøres plads i budgettet til, at du kan få råd til en ufornuftig bil som i denne artikel? Læs vores ultimative guide til, hvordan du sælger din nuværende bil på DBA lige her.
Hvis du mangler yderligere inspiration til, hvilken ufornuftig bil du skal have, kan du se vores video med Claus, der sælger en Rolls Royce Silver Cloud. En britisk bil fra 1959, der charmerer alle og enhver, men med garanti koster en pæn portion penge at holde kørende. Se med herunder.