
Her kan du læse rapporten, som viser, hvor meget CO2 danskerne på et år har sparet ved at købe og sælge brugt via DBA fremfor at købe de selvsamme ting fra ny. The Second Hand Effect kaldes rapporten, som også laves for DBAs nordiske naboer, der har tilsvarende brugt-handelsplatforme ligesom DBA.
The Second Hand Effect. Det hedder rapporten, som DBAs ”naboer” i en årrække har fået lavet: Norges, Sveriges og Finlands svar på DBA, som alle er ejet af Schibsted, tager hvert år temperaturen på, hvor meget CO2, der er blevet sparet ved at købe brugt på deres brugtmarkedspladser frem for, hvis alle handlerne var foregået med nye varer.
I 2021 blev DBA også overtaget af nordiske Schibsted, og derfor har DBA nu også fået kortlagt den samlede CO2-besparelse, som DBA gør mulig via sin platformen.
Læs den samlede rapport for alle de nordiske brugthandelspladser, her på Schibsteds hjemmeside. (Schibsted ejer DBA)
Danskerne har via deres mangle handler på DBA ’potentielt’ sparet 197.000 tons CO2. Co2, der er sparet, fordi de mange genbrugsting har erstattet nye varer, som koster en masse CO2 at producere og distribuere.
Selvfølgelig har rapporten her også taget forbehold for, at der også er distribution i at handle brugt. Derfor er fragt, DBA medarbejders interne rejser og meget mere minusset i CO2-regnskabet. Alt dette kan du læse mere om i rapporten. For nej, det er ikke et 100 procent sikkert tal, men vi forsøger at komme så tæt på, som vi kan. Men derfor er alle udregningerne også lavet med forbehold, og derfor formuleres CO2-besparelserne som ’potentielt har handlerne på DBA sparet klimaet for XXX’.
CO2-besprelsen var størst i følgende DBA-kategorier: Sofa-kategorien, dæk & fælge-kategorien, spisebordsmøbler-kategorien og stationære computer-kategorien.
Hvis danskerne ikke havde købt og solgt brugt via DBA i et helt år, ville det svare til, at vi havde 10.000 flere husholdninger, der udledte CO2 på et år.
.. Ja, det er cirklet og kringlet forklaret - vi prøver den omvendte beskrivelse: 197.000 tons CO2 svarer til den CO2-mængde, som 10.000 danske husholdninger udleder på et år.
Ved at handle brugt på DBA har danskerne potentielt sparet, hvad der svarer til 8.301 tons plastik, som er den mængde, der bruges til at fremstille 155 millioner plastikflasker.
29.852 tons stål har DBAs brugere potentielt skånet klimaet for ved at købe brugt. Det svarer til den mængde jern, som kan dække 398 kilometer jernbane.
300 billioner dåse-øl eller -sodavand. Det er rigtig mange dåser. Og der skal fremstilles rigtig meget aluminium til at skabe så mange dåser. Helt præcist skal der bruges 4.473 tons aluminium, og det er nemlig den mængde aluminium, som brugthandlen på DBA potentielt har sparet samfundet for at fremstille, fordi der ikke skulle produceres nye møbler og ting, nu hvor de i stedet blev købt og solgt brugt.
DBA udgiver også andre rapporter. Blandt andet Genbrugsindekset, som er udgivet otte år i steg.
Hvert år udarbejder DBA et Genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugskanaler; fysiske såvel som online. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA.
Genbrugsindekset fortæller, hvad danskerne køber og sælger brugt, hvorfor de gør det, hvor mange penge de bruger og tjener på det, og hvad genbrugspotentialet er. Du kan læse mere om, hvad Genbrugsindekset er, [her](/umbraco/Genbrugsindekset%202023 blev lanceret d. 18. juni 2023.).
Det seneste aktuelle Genbrugsindekset (i skrivende stund) er Genbrugsindekset 2023, som blev lanceret d. 18. juni 2023. Data til Genbrugsindekset 2023 er indsamlet via Nordstats panel i perioden 3.-20. februar 2023. Læs hele Genbrugsindekset 2023 her.