
2010’erne var et skelsættende årti inden for genbrug. Det blev nemlig årtiet, hvor danskerne først købte genbrug for sjov, for trenden og for nostalgiens skyld, for sidenhen i langt højere grad at se genbrug som et bæredygtigt alternativ til nykøb. DBA ser tilbage på 2010’erne og spår om genbrugstrenden i 2020’erne.
I dag tænker langt de fleste af os på bæredygtighed, når vi tænker på genbrug. Men sådan har det ikke altid været. I starten af 2010’erne var det retrotrenden, der var i fokus, da danskerne gik efter teaktræsmøbler, 70’er farvede margretheskåle og Bjørn Wiinblad -porcelæn. Det var nemlig glæden ved den nostalgiske og populære retroindretning, der fyldte mest blandt genbrugsshopperne, mener Sabine Danielle Petersen, DBA’s PR Manager.
- I starten af årtiet søgte danskerne efter genbrugsvarer for at følge tidens retrotrends. Men i takt med, at klimaet kom mere og mere på dagsordenen, blev 2010’erne også det årti, hvor øget klimadebat og miljøbevidsthed vandt indtog i vores genbrugsvaner, siger Sabine Danielle Petersen.
Klik her og find Magretheskåle til salg på DBA.
Ifølge DBA er der altså sket en tydelig udvikling i danskernes genbrugsvaner. Fra genbrug for sjov til genbrug med omtanke. En udvikling, de også har lagt mærke til i trend- og inspirationshuset pej gruppen.
At købe og sælge genbrugsvarer er blevet meget mere normalt – alt lige fra babyudstyr til fejlslagne julegaver skifter hænder i stor stil. For den der sælger en vare, giver det god samvittighed og penge på lommen og for den, der køber en vare, er der dobbelt op på positive følelse: en god vare til en god pris samt god samvittighed. Og samvittigheden handler både om en reaktion på overforbrug og ønsket om en mere bæredygtig adfærd
Det øgede fokus på miljø og bæredygtighed afspejles også i DBA’s årlige Genbrugsindeks, som blev lanceret for første gang i 2016. Genbrugsindekset kortlægger danskernes genbrugsvaner, og undersøgelsen har siden 2016 vist, at både miljøhensyn og et mindsket overforbrug ligger på danskerne top 5 over motivationen for at købe brugt. I 2019 solgte 33 procent af danskerne brugte ting videre for miljøets skyld, mens 31 procent købte brugt af samme årsager. I 2018 gjaldt det henholdsvis 22 og 21 procent af danskerne.
Genbrugsindekset viser også, at det er blevet en prioritering hos danske forældre at lære deres børn gode genbrugsvaner. I 2018 og 2017 angav otte ud af ti forældre, at det var vigtigt at lære deres børn, at brugte ting kan have en værdi.
LÆS OGSÅ: LISTE: Disse ting ville vi af med i 2019
Derfor spår DBA også, at det nye årti kommer til i endnu højere grad at stå i bæredygtighedens navn.
- Med først FN’s Verdensmål og Gretha Thunberg-effekten, der afrundende 2010’erne, er det nye årti blevet indledt med et øget fokus på overforbrug og klima. Mens virksomheder tænker i nye forretningsmodeller, behøver den enkelte forbruger ikke at tænke nyt. Tværtimod. De kan i stedet kigge tilbage på, hvordan tidligere generationer havde et mindre forbrug og satte en ære i at reparere, siger Sabine Danielle Petersen.
Og genbrug er en måde, hvorpå danskerne kan skabe en mere klimavenlig hverdag, hvor forbruget sættes ned, og tingene slides op, før de kasseres. Det kan også være årsagen til, at antallet af brugere på DBA er støt stigende. I 2019 havde 31,8 procent af danskerne brugt DBA, i 2018 var andelen 28 procent. Generelt angav 77 procent af danskerne i 2019, at de enten havde købt eller solgt brugt inden for de seneste 12 måneder. I 2018 lød tallet på 68 procent. Ifølge DBA vil denne udvikling fortsætte.
Genbrug vil i højere grad være en integreret del af vores forbrugsvaner. Danskerne vil blive bedre til at tjekke, om tingene kan fås second-hand, før de gør et køb, og købsrusen vil i fremtiden i højere grad bestå af tilfredsstillelsen ved at købe ting, der opfylder vores behov og vores ønske om at være bæredygtige
626 solceller er lige nu til salg på DBA, og de er fordelt fint ud på Danmark. Klik her og find dem til salg på Sjælland, nogle i Jylland og andre på Fyn.
- 2010’erne var dermed det første årti uden Den Blå Avis i trykt format - Siden 2008 har DBA været 100 procent digital - I 2018, blev DBA’s app lanceret - I dag har hver tredje dansker app’en lige ved hånden.
LÆS OGSÅ: Sådan indkasserer du 10.100 kroer uden at mangle noget
- 2019: 23. 158.218 - 2018: 21.625.235 - 2017: 20.370.808 - 2016: 19.165.685 - 2015: 17.897.086 - 2014: 14.556.854 - 2013: 10.210.140
5.131 iPhones er lige nu til salg på DBA. Klik her for at se alle dem i perfekt stand.
Hvis du vil hoppe med på genbrugstrenden og blive en ægte haj til DBA, så læs denne artikel, hvor vi er klar med 8 råd, der med stor sandsynlighed vil booste dit DBA-salg helt vildt.
Du kan også i denne artikel blive klogere på, hvordan du sikrest får købt og solgt dine ting via DBA, for vores support står i denne video klar med tips og tricks.
Har du solgt din porcelænsskål eller en skrøbelig figur, så er det vigtigt, at du pakker den ekstra godt ind, så den overlever forsendelsen. I den video, du kan se herunder, giver vi dig en håndfuld gode råd til, hvordan du kan pakke dine ting forsvarligt ind med rester fra hjemmet, som du alligevel aldrig bruger.
Læs flere pakketricks i artiklen, her.