Billedgalleri
Fernando Savater: Tanker fra en kannibal
Varebeskrivelse
Stand: Brugt - men i god stand
Beskrivelse
Forfatteren, der er professor i etik, fortæller med dagligdags eksempler og situationer om etik til sin søn, om hvordan vi kan få et godt liv med os selv og hinanden.
Bibliotekernes vurdering
Beskrivelse
Fernando Savater er spansk forfatter og professor i etik. Han har skrevet denne bog om etik til sin søn. I et mundret fortællende og humoristisk sprog med mange henvisninger til bøger, film oghændelser giver han sit bud på, hvordan vi kan få et godt liv med os selv og hinanden. Som professor i etik har han fat i de rigtige kategorier, men forstår at forenkle og forklare, så vi alle kanvære med. Eksemplerne er almene og genkendelige også for os danskere, og han tager livtag med allehånde hverdagsagtige situationer for at tydeliggøre, at kunsten at leve et godt liv handler nok såmeget om de små ting som om de store. Efter hvert afsnit er der forslag til videre læsning - hos klassikere fra Homer til Eric Fromm. Sammenholdt med andre bøger om etik/moral, der er udkommet i desenere år, er denne helt speciel og kan vel bedst sammenlignes med Jostein Gaarders bog om filosofi: Sofies verden, 1992, selvom den ikke er opbygget som roman. Savaters bog kan også sagtens opnåsamme succes, daden henvender sig bredt og på en pædagogisk og underholdende måde behandler et emne, der er oppe i tiden. Bogen kan anvendes både i børne/ungdoms- og i voksenafdelingen, samt påuddannelsesinstitutionernes biblioteker. Af forfatteren er tidligere oversat: Charon venter, 1982, en kriminalroman
Kunsten er at
lære at leve Selv er far Fernando interesseret i at lære sin søn kunsten at leve. Det man kalder etik. Og kodeordet er frihed. For Amador og alle denne verdens andre sønner er ikke - som myrer - programmeret af naturen til at opføre sig på en bestemt måde. De er frie og kan vælge: »Vi er ikke frie til at vælge, hvad der sker med os. Men vi er frie til at vælge, hvordan vi vil reagere over for det, der sker os.« Far Fernando hiver Shakespeare, Homer, Aristoteles og hele pivetøjet op af skrammelkassen, når han forklarer om ondt og godt, frihed og ufrihed, politik og sex. Og ufatteligt nok: han slipper godt fra det. Blandt andet fordi far Fernando - med faderlig respekt for ungdommen - forsigtigt afslutter hvert kapitel med en række relevante spørgsmål: Gider Amador mon høre mere på ham? Vil Amador hellere se TV? Har Amador det nu godt? »Jeg ved, der er grænser for en søns tålmodighed,« skriver filosof- faderen i bogens tredje sætning. Forfatteren, der er klog på en humoristisk måde, giver sin søn mange ord med på vejen - og frihed til at vælge selv: »Du skal ikke spørge andre om, hvad du skal med dit liv. Spørg dig selv.« Og mens Amador ikke lige fedter rundt på skatebordet eller ser TV, fyrer farmand så det etiske Stalinorgel af: 4. kapitel (Sørg for at få et godt liv): Det at ville have et godt liv er i sidste ende det samme som at ville give et godt liv til andre. 5. kapitel (Vågn op, Baby): Det første uomgængelige etiske krav til mennesket er, at man beslutter sig for ikke at sløse med sit liv og gør sig klart, at alt ikke kan være det samme, selv om vi før eller siden skal dø. 6. kapitel (Dumheden lurer og ingen slipper): Der findes ikke nogen værre straf end den at opdage, at man med sine gerninger har ødelagt mulighederne for at blive den, man i virkeligheden gerne vil være.
Brugerprofil
Du skal være logget ind for at se brugerprofiler og sende beskeder.
Log indAnnoncens metadata
Sidst redigeret: 14.4.2025 kl. 07:04 ・ Annonce-ID: 9036101