Billedgalleri
Holger Drachmann: ’Puppe og Sommerfugl m.fl.’.
Varebeskrivelse
Stand: Brugt - men i god stand
SENDER GERNE MED GLS/DAO!
Udgivet af F. Hegel & Søn, 1882. FØRSTEUDGAVE. I alt 644 sider. God bogbinderkvalitet. Indbundet i privatbind (halvlæder), med foromslag medindbundet, af Juels Bogbinderi, Ringsted. Rygtitel i guld.
Bogen er i god stand.
Holger H. H. Drachmann (1846-1908), dansk digter og kunstmaler. En af Det Moderne Gennembruds ledende mænd.
Han blev gift med V. Erichsen i 1871. Ægteskabet holdt til 1874.
Kendt for mange kvinder, som inspirerede hans digtning, og vakte skandale. Efter sin første skilsmisse indledte han et forhold til en gift kvinde, Polly og fik et barn. I Hamburg mødte han en ung pige, Emmy, Pollys søster. Hun forelskede sig i ham uden at kende til historien. De blev gift og adopterede hans datter med Polly. Ægteskabet var vanskeligt bl.a. pga. dårlig økonomi, men de stod hinanden nær.
Drachmann forelskede efterfølgende sig i syngepigen Amanda Nielsen, kaldet ’Edith’. Hun blev den mest betydningsfulde af hans muser.
Skilles fra Emmy ville han ikke. Drachmann fandt senere den norske visesangerinde Bokken Larson.
Men blev ’fanget’ af Bokkens søster, den lunefulde og dominerende Soffi. Han adlød, da hun forlangte, at han skulle skilles fra Emmy.
Drachmanns dramatiske arbejder har meget forskelligt udseende, selv om deres tematik er variationer af pardannelsen, ægteskabets og elskovens konflikter, ofte med en modsætning mellem en kunstner-, håndværker- eller gøgler-verden på den ene side og en magthaver- eller borgerskabs-verden på den anden – nok taget fra hans eget liv og oplevelser.
I Ibsens fodspor gjorde han sine første prøver: med toakteren Puppe og Sommerfugl, 1882 om en hustrus frigørelse, mere moderat end Noras i Et dukkehjem; og med énakteren Lykken i Arenzano, 1884, 104 sider, om en frisk enke der må se sin ungdomsven løbe af med hendes datter. Den sidste minder også om Musset i sin bittersødme. Begge i prosa
Rejsebilleder, 1882, 219 sider, han blander beretninger og skildringer, og indlemmer gerne digte i de overvejende prosaiske bøger: han var jo både øjemenneske, billedkunstner og digter. Indtryk især fra Holland og Belgien og betragtninger deres malere.
Fortsættelsen Skyggebilleder fra Rejser i Ind- og Udland 1883 er mere en fiktionsbog; det gælder delvis også ’Ostende-Brügge’, hvor starten er anlagt som et rejsebrev, men hvor det store kulturgeografiske og novellistiske billede tilspidses til en harsk polemik mod Brandes og hans amoralsk-franske naturalisme.
Alkibiades, 1886, 227 sider, Drachmanns mande- og kvindetypologi behagede på flere måder ikke den oplyste eftertid, men det er vanskeligt at skille den fra hans digteriske kvindedyrkelse, der havde religiøs farve. Det hymniske, findes rendyrket i korsange i skuespillet Alkibiades 1886.
Forsendelse til GLS-Pakkeshop, kr. 55,-
Brugerprofil
Du skal være logget ind for at se brugerprofiler og sende beskeder.
Log indAnnoncens metadata
Sidst redigeret: 29.4.2025 kl. 15:56 ・ Annonce-ID: 7739218